GERONIMO!

Nogle gange skal man springe. Fordi der ikke er nogen vej udenom. Måske kan du ikke kontrollere dine rammer, men du kan selv styre, hvordan du kaster dig ud i tingene. Nogle springer på beslutsomhed og mod. Andre tilføjer en procedure. Disse to dele mødtes i sin tid i 501st Parachute Infantry Brigade. Stand up! Hook up! Equipment check! GO!

Man kan være enig eller uenig ift. nedlukningen ovenpå COVID19. Sikkert er det, at mange har mistet deres job som direkte eller indirekte konsekvens af forsvundne muligheder, lukning af virksomheder og almindelig økonomisk afmatning. Uanset om man er/har været, nødt til at fyre, så kan man også i denne situation gøre meget for at få sendt folk godt videre. Uanset hvor akavet situationen er. Eller netop derfor. En klar – måske endda designet – proces, der tager udgangspunkt i den enkeltes behov, er måden at gøre det på. Exit er en del af medarbejderoplevelsen, uanset om den er selvvalgt eller påtvunget. Derfor kan og skal ethvert exit også behandles med samme professionelle tilgang som alle de øvrige indsatsområder i EX design. Plus extra 20%. Fordi det er vigtigt, at man gør sig umage. Hvordan man gør ting, skaber oplevelsen. Den kan med andre ord styres.

GERONIMO

Du har set det i amerikanske film: Folk der kaster sig ud fra et eller andet mens de råber “Geronimo!” Men hvorfor gør de det? Geronimo (1829-1909) var Chiricahua Apache indianer og en af de sidste fra sin stamme til at overgive sig til den amerikanske hær. Faktisk blev han aldrig fanget – han overgav sig præcis. Den mest berømte flugt sker da han – stadig siddende på sin hest – vælger at springe fra en klippeafsats i en flod langt under sig. Scenen blev senere gengivet i filmen “Geronimo” fra 1939. Filmen blev set af amerikanske faldskærms-soldater aften inden deres første spring. En soldat gjorde det klart, at når han sprang ud af flyet dagen efter, ville han råbe “Geronimo”. Og sådan blev en apache indianer en del af amerikansk populærkultur. I dag finder man Geronimo’s navn i emblemet for the 501st og 509th Parachute Infantry Regiment. Og således linket til ugens blog. For hvad kan man selv gøre i situationen? Når man er fyret og skal prøve at vende situationen til en ny start? Et er at have modet til at springe. Det havde Geronimo. Proceduren har vi lånt fra faldskærmstropperne.

STAND UP!

Vi er ikke i markedet for den positive psykologis internalisering af problemer. Vi mener ikke at du “bare skal tænke anderledes” og bum, så kører det. Det man imidlertid alvorligt skal overveje at mønstre i en krise, er at “rejse sig op”. Skyde brystet frem og finde ind til sit selvværd. Fortælle sig selv, at man har noget at byde på og at verden har brug for det “noget”. Få lidt energi på. Så rejs dig op!

HOOK UP!

For mange er netværk ikke en fast tilgang. For endnu flere er netværket ikke lige noget man får prioriteret og passet, mens man har job, opgaver og travlt. Mens tingene kører. Men det du med fordel kan gøre, når du står der uden en vej frem, er at “hooke up” op på netværket. Der er som regel tid til kaffe. Det giver dig mulighed for at finde ud af, hvad der foregå i de forskellige cirkler. Hvad folk laver, hvordan pipelines ser ud og altid en refleksion på, hvad mulighederne er. Find ud af (nu du har tiden til at tænke dig om) hvad du egentlig har lyst til. Hvad der gerne må være mere af i fremtiden. Husk at (stort set) alle mennesker er hjælpsomme af natur. Men også at det er vigtigt at du gør det muligt for netværket at hjælpe. Det er nemmere at sige ja til “kaffe” end til “kaffe + en snak om et muligt job hos jer”. Folk vil helst ikke skuffe, så gør det nemt for dit netværk – sæt dem i en situation, hvor det er nemt for dem at sige “ja”.

EQUIPMENT CHECK!

Tjek værktøjskassen. Få opdateret din LinkedIn profil, dit cv og alle de der andre ting som du får brug for til din proces. Find ud af hvordan processen er og se om der er værktøjer, der kan hjælpe dig fremad. Uanset hvad der sker, er det godt at være forberedt, så man kan handle og eksekvere hurtigt. “Styr på stumperne”, de gode eksempler, dokumentationen af de fede projekter, og alt andet der understøtter din vej frem.

JUMP!

Afsted med dig! Tillid er som bekendt godt. Den må man have til, at andre gør deres. Kontrol er bedre, så brug den, til de dele af processen du selv styrer. Vi har som sagt værktøjer på hylden, så ræk evt. ud. Imens hepper vi på dig og din vej mod næste eventyr. GERONIMOOOOOOOO!

ENGAGER DIG ELLER FÅ MERE AT VIDE

Book et møde med os på morten@paretify.com eller ring på (+45) 6083 4946

Hvilken type er du? Test dig selv på www.paretify.com/tag-testen

Følg os på LinkedIn: www.linkedin.com/company/paretify/

Bliv del af vores beta tester community: beta@paretify.com