Alle artikler om emnet lønforhandling handler om præcis dét. Forhandling af løn. Alt andet end mere løn beskrives som “trøstepræmier”. Noget du kan forhandle om, hvis du ikke lykkes med at få flere penge i kassen. Vi forslår den stik modsatte tilgang. Forhandl HELE pakken. Fra start. Gør trøstepræmien til hovedpræmien. For så vinder alle.

Historien om forhandlinger er, at der som oftest forhandles til EET parameter. F.eks. løn. Og at du er med i et spil, hvor kun kan enten vinde eller tabe. Endda er historien, at du som regel taber – til en lusket modstander.

Problemet med den tilgang er, at det bliver sværere at nå frem til en løsning og at begge parter i forhandlingen ender med at efterlade muligheder OG penge på bordet.

Hver tredje forhandling ender uden resultat – selvom en løsning var mulig. Af resten realiserer de involverede parter kun 60% af den mulige, samlede værdi. Det betyder at 40% af værdien bliver efterladt på bordet.

Alligevel fastholder de omtalte guides at du kun skal forhandle løn. Men det betyder præcis at DU efterlader muligheder – og faktisk penge – på bordet.

Så hvorfor ikke aktivere ALLE dine muligheder fra start? Gøre trøstpræmien til hovedpræmien.


FRAMING

Hvis man slår “trøstepræmie” op i Den Store Danske Ordbog forslås en række “ord i nærheden”. De er bl.a. “lindring”, “sutteklud” og “tudekiks”. HA! Altså er fortællingen, at hvis du ikke får den løn du ønsker, så må du ty til en sutteklud eller ta’ en tudekiks. Tørre øjnene åbenbart.

Men hvad nu hvis du fokuserer på andre ting end løn? Så vil du hurtigt opdage at der er MASSER af ting som FAKTISK er vigtige for dig. Ting der intet har med penge at gøre. Som derfor er lettere for din arbejdsgiver at komme i møde. Fordi de koster lidt til ingenting at give.

Hvis det er rigtigt, hvad er så også rigtigt?


EKSEMPEL: FLEKSIBILITET

Et resultat af COVID er, at folk har været tvunget hjem og over en længere periode. Man har i langt større grad skullet styre sin egen tid. Selv tage ansvar for opgaver og deadlines.

En masse mennesker har fundet ud af, at den fleksibilitet også har betydet, at de kunne tage sig lidt bedre tid til at aflevere børnene om morgenen, få en løbetur flettet ind, en kop kaffe – måske arbejde på en måde eller på tidspunkter som har passet dem bedre. De er sluppet for evindelig frem og tilbage på veje og i tog.

Indtil COVID måtte de fleste leve med det kendte Dr. Evil meme – ”working” from home – med working i anførselstegn. En slet skjult formodning om, at en “hjemmearbejdsdag” mest gik ud på at sove til kl. 11 og daske rundt og lave ingenting. En fridag faktisk.

Nu viser det sig, at folk enten er lige så, eller mere, effektive når de arbejder hjemmefra. Fordi folk præcis arbejder hjemmefra.

Det magiske er, at det ikke koster 5 flade ører at give folk mere fleksibilitet. Til gengæld har det tit en høj OPLEVET værdi for medarbejderen. Uanset om der er tale om faste hjemmearbejdsdage eller mere fleksible muligheder.

Så hvis nu dit privatliv eller dine mandage KUN hænger sammen, hvis der er lidt flex – hvorfor så ikke forhandle fleksibilitet med det samme? Og nu har vi jo alle sammen forstået at arbejdet ikke alene bliver udført, men også med højere effektivitet og kvalitet. Måske ham der Dr. Evil bare skal pensioneres?

På samme måde kan der være andre ting du kan forhandle. Som faktisk er vigtige for dig fordi det har stor betydning for, hvordan din arbejdsdag eller hverdag forløber. Måske er det vigtigt hvad for et IT setup du har? Måske noget (mere) uddannelse?

Der er masser af ting!


NOGEN ELLER NOGET HAR ÆDT BUDGETTET

Alle artikler om forhandling af løn vil fortælle dig, at din forhandlingspartner er en udspekuleret skurk. Som KUN er ude på at snyde dig. Gøre det så billigt som muligt for virksomheden.

Realiteten er ofte, at dine nærmeste leder har fået besked på at smøre 1% lønstigning ud på de 15 I er i din afdeling. Et utaknemmeligt job. For der er altid nogle som er bagefter og har fortjent at blive løftet. Men så er der ingen penge til resten. Så enten skal man gi meget lidt til mange – eller noget OK til meget få. Så andre bliver sure/skuffede. Der er en grund til at INGEN bryder sig om lønforhandlinger. Heller ikke ledere og HR folk.

Nu har vi så haft 2 år med epidemi. Afløst af krig i Ukraine. Energi koster pludselig en formue. Alt der bruger energi og/eller hvede + solsikkeolie koster pludselig kassen. Inflationen er over 5%.

De 5% ekstra i løn det vil kræve hvis du ikke de facto skal stå til en reallønsnedgang næste gang er samtidig et urealistisk lønkrav. Så hvorfor overhovedet gå ned ad den vej?

Vores tests viser at højtuddannede specialister som f.eks. IT folk, ingeniører og vidensarbejdere har et optimeringspotentiale på ca. kr. 10.000 per år. Penge som allerede ligger på bordet, men som falder på områder, som de ikke har præference for.

Dvs. 10.000 kroner som du måske kan få udbetalt så det giver mere mening for DIG. Måske lidt mindre pension for mere uddannelse? Måske mindre bonus for mere pension? Måske lidt flere warrants i stedet for bonus? Måske nogle helt andre ting.

Det er en gratis lønFORBEDRING af give. Som giver dig større oplevet værdi.


MED OVERBLIKKET UNDERDREJET

De fleste har lidt eller ingen idé om, hvad de kan forhandle; i hvilket omfang de kan forhandle (hvad siger lovgivningen f.eks.) eller hvad der faktisk er vigtigt for dem. Hvad deres præferencer er.

Ved du f.eks. hvad der EGENTLIG er vigtigt for dig?

Hvilke af dine præferencer har en nominel værdi? Hvad er “noget værd” og koster derfor noget at give. Og hvilke af dine præferencer har kun en oplevet værdi? Som f.eks. fleksibilitet.

Og se så på nogle af alle de småting som OGSÅ er vigtige for dig.

Måske kan du konvertere noget transporttid til arbejdstid? Måske kan du øge din jobsikkerhed ved enten at blive fri for prøveperioden eller sikre dig et outplacement forløb, hvis uheldet er ude? Måske er der nogle mindre software-licenser som bare ville gøre det meget nemmere for dig at arbejde hjemmefra. Håndører, men vigtigt for dig.

Måske kan du få lov at bruge noget tid på uddannelse, et fagligt community eller anden faglig udvikling. Der er MASSER af muligheder. Som er nemmere at give.

Forhandl dem! Fra start. Så er DE hovedpræmien. Og hvis der så også er lidt ekstra løn et sted, så er DET trøstepræmien.

Kan du mærke det? Hvad der hovedpræmie og trøstepræmie handler kun om, hvordan du ser på det.