GØR TRØSTEPRÆMIEN TIL HOVEDPRÆMIEN

Alle artikler om emnet lønforhandling handler præcis om dét. Forhandling af løn. Alt andet beskrives som “trøstepræmier”. Noget du kan forhandle om, hvis du ikke lykkes med at få flere penge i kassen. Vi forslår den direkte modsatte tilgang. Du skal forhandle HELE pakken. Fra start. Gør trøstepræmien til hovedpræmien. For så vinder alle.

Historien om forhandlinger er, at der forhandles til EET parameter. Løn f.eks. Og at du kun kan enten vinde eller tabe. Endda er historien, at du som regel taber – til en lusket modstander.

Problemet med den tilgang og fortælling er: At begge parter i forhandlingen ender med at efterlade muligheder OG penge på bordet; at kun de færreste bryder om forhandlinger, hvor de kun kan vinde eller tabe (din chef synes faktisk også det er ubehageligt) og at den slags forhandlinger fremmer ulighed.

Der er med andre ord alle grunde til at vende processen rundt.

De samme artikler fortæller dig, at alt andet end løn – penge i kassen – KUN skal på bordet, hvis du IKKE får den lønforhøjelse du ønsker. Men dermed ville du PRÆCIS efterlade muligheder på bordet. Så hvorfor ikke aktivere ALLE dine muligheder fra start? Gøre trøstepræmien til hovedpræmien.

Så får du FLERE og BEDRE resultater med hjem fra forhandlingen. What’s not to like?
 

FRAMING

Hvis man slår “trøstepræmie” op i Den Store Danske Ordbog forslås en række “ord i nærheden”. De er bl.a. “lindring”, “sutteklud” og “tudekiks”. HA! Altså er fortællingen at hvis du ikke får den lønforhøjelse du ønsker, så må du ty til en sutteklud eller ta’ en tudekiks. Tørre øjnene åbenbart.

Men hvad nu hvis du fokuserer på andre ting end løn? Så vil du hurtigt opdage at der er MASSER af ting som FAKTISK er vigtige for dig. Ting der intet har med penge at gøre. Ting som ofte også er lettere at give for arbejdsgiver. Fordi de koster meget lidt eller er helt gratis at give.

Hvis det er rigtigt, hvad er så også rigtigt?
 

EKSEMPEL: FLEKSIBILITET

Et resultat af COVID er, at folk har været tvunget hjem. Det har bl.a. betydet at fleksibilitet er kommet i fokus på en hel ny måde. I helt nyt omfang.

Indtil nu har mange måttet leve med Dr. Evil memes med “working from home” i anførselstegn og den slet skjulte formodning om, at en “hjemmearbejdsdag” var det samme som at sove til kl. 11 og daske rundt og lave ingenting. En fridag faktisk.

Nu viser det sig, at folk aldrig har været mere effektive. At kunderne aldrig har været mere tilfredse. Fordi de arbejder hjemme.

Nu står arbejdspladserne pludselig i kø for at tilbyde fleksibilitet og hjemmearbejde. Fordi de fandt ud af ved selvsyn, at det faktisk betyder bedre resultater. Ja, for hvem skulle have troet det? “Måske nogle, men ikke ret mange”, som Timon og Pumba ville sige.

Det magiske er, at de ikke koster 5 flade ører at give folk mere fleksibilitet. Til gengæld har det tit en høj OPLEVET værdi for mange medarbejdere. Uanset om der er tale om faste hjemmearbejdsdage eller mere fleksible muligheder.

Så hvis nu dit privatliv eller dine mandage KUN hænger sammen, hvis der er lidt flex. Hvorfor ikke forhandle det med det samme? Over halvdelen af alle der har taget vores quiz har præcis vægtet fleksibilitet som de vigtigste. Og nu har vi jo alle sammen forstået at arbejdet ikke alene bliver udført, men også med højere effektivitet og kvalitet. Måske ham der Dr. Evil bare skal pensioneres?

På samme måde kan der være andre ting end løn du kan forhandle. Som faktisk er vigtige for dig fordi det har stor værdi for, hvordan din arbejdsdag eller hverdag forløber. Og sjovt nok er det forskelligt fra person til person, hvad der er for ting, der er vigtige. Så hvorfor acceptere en one-size-fits-all løsning?
 

NOGEN ELLER NOGET HAR ÆDT BUDGETTET

Alle artikler om forhandling af løn vil fortælle dig, at din forhandlingspartner er en udspekuleret skurk. Som KUN er ude på at snyde dig. Gøre det så billigt som muligt for virksomheden.

Realiteten er ofte, at dine nærmeste leder har fået besked på at smøre 1% lønstigning ud på de 15 I er i din afdeling. Et utaknemmeligt job. For der er altid nogle som er bagefter og har fortjent at blive løftet. Men så er der ingen penge til resten. Så enten skal man gi meget lidt til mange – eller noget OK til meget få. Så andre bliver sure/skuffede. Der er en grund til at INGEN bryder sig om lønforhandlinger. Heller ikke ledere og HR folk.

Nu har COVID så ædt budgetterne i rigtig mange organisationer. Hvad skal man så stille op? Budgetterne til uddannelse, lønstigninger etc. – alt der koster penge – er lagt tilbage i kassen. Hvis man VED det, hvorfor så begynde at forhandle om det? Det er jo ikke ond vilje, hvis nærmeste leder ikke vil dele penge ud som han/hun ikke har.

Se i stedet på, hvad der OGSÅ er vigtigt for dig. Noget som måske er gratis at give. Som fleksibilitet. Måske kan du konvertere noget af din transporttid til arbejdstid.? Måske kan du skrue på din jobsikkerhed ved at blive fri for prøveperioden? Måske er der nogle få, mindre software-licenser som bare ville gøre det meget nemmere for dig at arbejde hjemmefra. Håndører, men vigtigt for dig. Måske kan du få lov at bruge noget tid på uddannelse, et fagligt community eller anden faglig udvikling. Der er MASSER af muligheder. Som er nemt at give.

Forhandl dem! Fra start. Så er DE hovedpræmien. Og hvis der så også er lidt ekstra løn et sted, så er DET trøstepræmien.
 

MED OVERBLIKKET UNDERDREJET

De fleste har lidt eller ingen idé om, HVAD de kan forhandle; i hvilket omfang de kan forhandle (hvad siger lovgivningen f.eks.) eller hvad der faktisk er vigtigt for dem. Hvad deres præferencer er.

Det kan vi hjælpe dig med i PARETIFY. Det er PRÆCIS det, vores værktøj hjælper dig med. Du kan både se:

  • hvad du kan forhandle
  • hvad reglerne er for de forskellige ting
  • hvor potentialet ligger for dig
  • hvor du kan optimere – også indenfor den eksisterende ramme
  • hvor godt dit tilbud eller dine nuværende vilkår faktisk passer

Vidste du f.eks. at du kan forhandle dig til et ferietillæg over den 1% som er fastlagt. “Næh, det vidste Terkel ikke”. Nej, men det kan du. Så er der lidt til feriekontoen i maj. Det er jo meget rart, ikk? Også selvom du skal holde ferie i Danmark.

Kort sagt kan du bruge vores værktøj til at forstå dine muligheder og især blive klogere på, hvad der er vigtigt for DIG. Hvad dine præferencer er. Måske ER det løn. Måske fleksibilitet. Måske sikkerhed. Måske noget helt fjerde. Tag evt. vores test først. Så får du en lynhurtig indikation. Helt gratis.

Du kan også få hjælp til selve forhandlingen. Finde en strategi som tager udgangspunkt i, hvem DU er. Så du kan forhandle på en måde så du ikke skal slå knuder på dig selv.

Kan du mærke det? Hvad der hovedpræmie og trøstepræmie handler kun om, hvordan du ser på det.
 

ENGAGER DIG ELLER FÅ MERE AT VIDE

Nysgerrig? Book et møde med os på morten@paretify.com eller ring (+45) 6083 4946

Hvilken type er du? Test dig selv på www.paretify.com/tag-testen

Følg os på LinkedIn: www.linkedin.com/company/paretify/

Bliv del af vores beta tester community: beta@paretify.com