ØNSKESEDDEL

COVID er gaven ingen har ønsket sig. Omvendt-gaven, der bliver ved med at tage. Ud fra den betragtning er et indlæg om ønskesedler måske mærkeligt. Lige nu er det nemt. De fleste vil vel egentlig bare ha’ en krammer, en tur ud blandt andre mennesker og en fornemmelse af frihed til at gøre de ting vi holder af. Og uden det forpu***** mundbind!

 
Nemt var det også, da jeg var barn: Sæt kryds ved stort set alt i BR kataloget. Og ingen bløde pakker, tak!

Nu er jeg så voksen med arbejde og alt muligt. Ting man skal. Ansvar. Tøjvask og støvsugning. Den slags. På den anden side af ligningen er BR kortvarigt vækket fra de døde; katalogerne flyttet online og personligt er jeg ikke længere i markedet for sidste indslag fra LEGO.

Men ønskesedler har vi stadig. I alle mulige sammenhænge. F.eks. for vores arbejde: De ting vi laver og især de arbejdsvilkår vi gør det under. Forskellige mennesker ønsker sig forskellige ting. Problemet er bare, at de fleste får tilbudt en “one size fits all” løsning. En blød pakke, der ikke rigtig passer nogen.

På det seneste har en del mennesker gennemført vores test. En slags type-test, hvor du scorer hvor vigtigt forskellige elementer er, når du forhandler løn og arbejdsvilkår. På de store linjer falder folk ud som følger.

 

TYPE 1: HIT MED PENGENE

What’s in it for me? Simpelt spørgsmål. Simple svar. Der skal bare optimeres igennem. Helst på løn og økonomi, for det er super nemt at forholde sig til. Nemt at omsætte. Lige sammenhæng mellem indsats og udbytte. End of story.

 

TYPE 2: FLEKSIBILITET

Mange af de mennesker som falder i denne gruppe har det helt ekstremt stramt i denne tid. Deres sociale anlæg lider. Ingen mennesker. Slet ingen nye mennesker. Ingen sol. Ingen fester.

Fleksibilitet er for nogen en nødvendighed. Den påtvungne fleksibilitet krævet af omstændighederne er ikke i sig selv positiv. Men fleksibilitet kan være en måde at tillade mig i højere grad at følge min lyst og det jeg lige brænder for nu. Hvis mine børn kræver fokus, er det fedt lige at kunne lade arbejdet ligge i en time. Og måske kunne vi nøjes med at aftale rammerne i hele træskolængder, så der er plads til ideer og videre udvikling.

Fleksibilitet er for mange i denne gruppe HELT bogstavelig. Så fleksibilitet i ALT. Modydelsen er stort set altid fuldt engagement.

 

TYPE 3: MERE SIKKERHED OG STABILITET

Sikkerhed og stabilitet lider altid, når tiderne er usikre. Når tingene skrider, men vi ikke har kontrol over, hvor de skrider hen eller i hvilket omfang. I mange brancher har COVID udraderet “normalt” eller kraftigt påvirket det, der før var rigtigt. Budgetter afsat kan være inddraget for i det hele taget at kunne udbetale løn eller for at sikre en handlingsmæssig buffer. Hvordan give “sikkerhed” og “stabilitet” når ingen findes?

Well. Måske kan man skrue på prøveperioden for nyansatte. Med mindre det er en fuldstændig fejlcasting, er det gratis at give, men en sikkerhed af have. Det kan også være ændrede vilkår ved ophør, selvom det nok kræver en yderligere overvejelse. Men alene sikkerheden for at man bliver hjulpet på sin vej videre har værdi. Der kan også være øget adgang til interne kurser, så man holder sin markedsværdi oppe.

Som i enhver anden udviklingssituation gør ro, renlighed og regelmæssighed underværker.

 

TYPE 4: HOLD TINGENE ADSKILT

Når jeg er på arbejde, er jeg på arbejde. Når jeg går hjem, går jeg hjem. Fleksibilitet er måske en god ting, men det udvander linjen mellem arbejde og privat. Det sidste har det med at brede sig som en invasiv art. Og jeg skal nok selv bestemme, hvornår et “tilbud” fra organisationen faktisk er at blande sig i min private sfære.

Mennesker i denne kategori er til fals for klare aftaler om det ene og det andet og gerne også et eller anden objektiv mål for tingene.

At slippe for storrumskontoret kan omvendt have sine fordele. F.eks. at man kan koncentrere sig og få løst nogle opgaver! Så jeg er bestemt villig til at se positivt på en modydelse. Men altså, på en separat tallerken “on the side”.

 
Nogle ting har COVID givet. F.eks. har det introduceret hjemmearbejde som et vilkår for mange i stedet for en mulighed. Hjemmearbejde er gået fra at være opfattet som en undskyldning for at fede den på sofaen til faktisk at bidrage til mere effektivitet, større kundetilfredshed, øget omsætning og mindre stress.

Yes, vi savner vores kolleger, men hjemmearbejde kan ikke længere afvises under hensyn til produktivitet. Nærmere tvært imod. Hvad implikationerne ender med at være må vise sig. Men det har potentiale til at være et endeligt opgør med industrisamfundets tilgang til organisering. Vi hepper!

I vores test prioriterer de fleste (>50%) fleksibilitet. Det hænger fint sammen med fokus på udførelse over tid, som er en anden trend. Hvis du er nysgerrig på din egen profil, kan du tage testen her

Fleksibilitet udmærker sig ved at have en lav nominel pris for organisationen (det er stort gratis at tilbyde). Samtidig har det en HØJ oplevet værdi. Øget frihed hænger rigtig ofte sammen med højere effektivitet og effekt.

Så der er al mulig grund til at kigge på, hvad der virker for den enkelte og hvad der virker for organisationen og så at få sig en åben snak om, hvordan vi får enderne til at mødes. Så alle vinder.

Det er dét, vi hjælper med hos PARETIFY.

ENGAGER DIG ELLER FÅ MERE AT VIDE

Nysgerrig? Book et møde med os på morten@paretify.com eller ring (+45) 6083 4946

Hvilken type er du? Test dig selv på www.paretify.com/tag-testen

Følg os på LinkedIn: www.linkedin.com/company/paretify/

Bliv del af vores beta tester community: beta@paretify.com